söndag 8 december 2013

Kall och ruggig dag

Det har inte blivit så mycket målat denna helg. Spenderade gårdagen ute på stan i vinterkyla, blev lite förkyld så idag har jag känt mig ruggig i takt med att den nyfallna snön övergick i typiskt Göteborgsregn. Nu är det bara slask. Om bara minusgraderna försvinner så blir det hela uthärdligt, nu vill jag bara krypa ner under en filt.

Men, jag målade ett helt nypon!
Det till vänster målade jag för några veckor sedan, och så det högra idag. Jag börjar få lite ordning på hur jag ska hantera dessa skrynkliga saker nu. Lite mer variation på färgen, det är både blått och rött med i leken. Högdagrar på bra ställen och mörka skuggor se det nästan ser lite knögligt ut. Snart dags igen att testa "på riktigt", tid är inte en lyxvara då det kommer till botaniska illustrationer. Tid är något jag måste ta mig och sedan bara sitta vid.

söndag 1 december 2013

Bär efter bär, kvist för kvist

Jag tragglar på med min oxelkvist, det går inte fort och min tid att måla är begränsad till helger och kvällar. Men jag gör framsteg. Nu  har jag fyra lager färg och ett skugglager på bären, och de små kvistarna har fått två omgånger.
Jämfört med hur det var när jag målade för min kurs så är det så mycket trevligare och roligare att ta sig tid och verkligen måla ett bär i taget utan att stressa vidare till nästa. Det får ta den tid det tar helt enkelt, sen måste jag ändå måla om den - ser redan nu allt som jag kunde ha gjort så mycket bättre.
Men den tiden den sorgen!
 

söndag 17 november 2013

Oxel - Sorbus intermedia

Nytt projekt.

Jag har tidigare provat att måla några små kvistar med röda bär från en oxel, men så såg jag en akvarell av en större kvist med många röda bär. Och då var jag tvungen att göra samma sak.
Sagt och gjort, stegade ner till oxeln som växer i vägkorsningen en bit från huset, tittade mig omkring och bröt sedan helt sonika av första bästa bit som såg lovande ut - och hastade sedan hemåt. Väl hemma såg jag att kvisten var helt klart över mina förväntningar, estetisk och en snygg fart på den.

Nu har jag lagt ner ungefär 5 timmars arbete hitills; skisser, fler skisser, försök till att rita av ordentligt - sen rita av ordentligt. Sen komponera, kalkera till genomskinligt papper, komponera om och så kalkera till akvarellpapper och sen rita till allt igen och sudda bort all överflödig grafit.

Och idag har jag målat alla de 31 bären en första gång. Allt sker på ett A3-papper så här är bara en liten bit.

 

lördag 2 november 2013

Nyponets framsteg

Målade färdigt min "skiss" idag. Funderar på att lägga ett nypon i blyerts i botten, så att känslan av att det mellersta nyponet då faller nedåt förstärks. Behöver arbete en hel del med att få de alltför små bladen, alltför små eftersom de är ett rent elände att måla, att bli rätt och riktiga. Tänker på bladnerver och annat. Det vissna nyponet kräver även det en del eftertanke. Men - jag har ingen tidspress, jag målar vad jag vill för att jag kan!


söndag 27 oktober 2013

Komponera nypon

 Sådär, allt börjar som vanligt med skisser. Bitar av och hela delar. Kvistar utspridda på bordet, de har hållit länge i kylskåpet men nu börjar de se lite slitna och medtagna ut.
Jag har varit förbi min utvalda rosenbuske med kameran och tagit en drös referensbilder som jag nu skickat iväg för framkallning. Får se hur det blir att måla från foton, måste göra så då jag inte hinner färdigt.

Jag försöker vara duktig och provar olika kompositioner före också...
 
Sen blir de inte exakt som jag tänkt ändå, men jag har försökt.
Här är allt långt från färdigt, nyponet ganska ok men bladen allt annat än ok. Pinnen är i princip bara antydd. Det helvissna nyponet behöver massor mer förarbete, jag måste veta exakt var skrynklorna är och hur de ser ut.
Men en genomarbetad färgskiss ger massor av svar, ex. att nyponet ser alldeles för mycket ut som en bläckfisk, och att det antagligen saknas en del färger för att det ska bli en bra bild. Det kanske till och med behövs fler saker för att bygga ihop det till något som funkar. En långsam process, men förhoppningsvis ger den resultat. Nu ska jag bara måla färdigt denna skissen innan jag utvärderar den helt och hållet, och sedan börjar om igen!

lördag 19 oktober 2013

München

Storstadsbesök, sista dagen fick jag äntligen tillfälle att rita och måla. Smet ut efter frukost innan taxin kom för att hämta oss och tog plats på en bänk vid den lokala kyrkan. Det var kallt i skuggan, men det var där bänken var. Zoomade in blicken på ett av djuren högt däruppe, en getabock är det, missade att få med glorian ser jag nu efteråt. Men det blev 20 minuters intensivt målande, sen frös jag så mycket att jag var tvungen att röra på mig, bestämde att det fick räcka.

Kyrkan heter St. Benno och är byggt i slutet av 1800-talet, dubbla torn i ena änden och ett i andra. En hel del gargoyles och typer som min getabock prydde den. Från klockan sju på morgonen slog den, ett slag för kvart över, två slag för halv, tre slag för kvart i och sedan slutligen 4 slag plus alla slagen för den timmen det var frågan om. Vårt hotellfönster låg i riktning mot kyrkan och vi hade det oftast öppet.
 
På flygplatsen smet jag en stund också, mellan taxfree och lunch han jag med denna 10-minutersmålning. De verkar bygga en hel terminalbyggnad till, de många fina lyftkranarna var det som lockade här, det röda och de små gula bilarna. 
 
Det bir helt klart mycket roligare och nervigare målningar när jag har ont om tid, måste försöka använda mig av det lite mer medvetet för sådana här målningar. Stanna innan det blir överarbetat.
 
Till München måste jag återvände, för på lördagen då vi var vid Olympiastadion så var det svinkallt och rått i luften, men detta är något som måste målas någon gång i livet.

söndag 6 oktober 2013

R. moyesii x. willmottiae - ännu mer färg!

Övning ger definitivt resultat. Har roat mig med att försöka göra "färdiga" målningar på en dag. Inga stora saker, kanske bara ett nypon eller så, men gör jag sånt ett par dagar i sträck så händer det saker.

Idag har jag suttit i två trekvartar och sen en kvart till, och på den tiden både ritat upp och målat en hel kvist med blad och ett nypon. Bilden gör inga anspråk på att vara färdig på något vis, men ändå en fingrvisning om vad jag kan hinna med på en dag. Med mer planering och fokus så blir möjligheterna att faktiskt producera något stora.

Modell med support
 
 Resultatet

måndag 30 september 2013

Nyponrosor och annat

De senaste veckorna har jag roat  mig med att försöka måla små men hela bilder under en och samma dag. Det har blivit några stycken och jag har lärt mig saker under tiden, till exempel så lyckades jag plötsligt göra det där eländiga blänket på ett nytt och bättre sätt - den sista nyponrosen. Och jag har övat på rött, Burnt Sienna och Quinacridone Magenta tillsammans visade sig vara ett lyckosamt val.
Det som inte är nyponros är oxel.

Kul att testa och se vad jag förmår att göra på en dag.




 
 

måndag 16 september 2013

Sorbus intermedia

Sådär, dags att hitta tillbaks till det vissna. Plockade på mig en oxelkvist på vägen hem idag, och förhoppningsvis så kommer jag att göra mer än denna skiss.

Ritade först av den i tusch, och sedan direkt denna utan blyertsteckning innan. 50 minuter, 6*5 cm ungefär om man tar med hela pinnen, lite beskuren här alltså.
 
 

tisdag 13 augusti 2013

Nypon och medföljande steklar

Flitens lampa lyser dessa dagar. För att förstå hur mina nypon ser ut på riktigt så har jag ritat av dem igen, försöker få alla skrynklor och veck på rätt ställen. Ganska lätt med blyerts med av någon orsak riktigt svårt med akvarell.
Gjorde mig en färgkarta med presumtiva nyponfärger, borde göra mer sånt att ha tillhands så jag slipper blanda så illa mycket. Det spar tid och tankemöda, och varför uppfinna färger om och om igen. Blev framförallt glatt överraskad av Raw Sienna + Quinacridone Magenta, vilken fantastisk färg det blev!
 
Jag förvarar några av mina nypon i en plastask, här syns en blek akvarell genom asken och till min förvåning så fanns det plötsligt innevånare i den också.
9 stycken små små steklar har krupit ut ur ett eller flera nypon och sedan stilla dött där i asken.
 
Skulle behöva ett mikroskop för att rita av dem, ett par millimeter var är de bara. De långa "spröten" är honornas äggläggningsrör.
 

lördag 10 augusti 2013

Hieracium L. sect. Tridentata

Eller en helt vanlig Fibbla, till och med en Styvfibbla, om jag lyckats att tyda min flora korrekta.
Det finns så många av dem - 200 arter av bara denna underordning.



måndag 5 augusti 2013

Visset är vackert!

Lite till och från, en timme här och var - så har jag så sakta fyllt ett blad i min skissbok. Med lite tur så blir det riktiga bilder av det senare...
A4, ungefär.

Närbild på den som jag tycker är bäst, skrofflig stam och ganska trevliga färger. Lite mer skillnad i färgen mellan de vissna foderbladen och själva nyponfrukten borde det vara, och inte fullt så gult (eller så är det bara fotot som blev det). Får se vad jag kan hitta på.
5*8 cm bildyta.

söndag 28 juli 2013

Ingen åska ännu ..., däremot Gasklocka!

SMHI lovar åska och dunder men allt vi får är klibbig värme... Jag gick upp på "Slätten" för att få en ny vy av Gasklockan.
Större papper idag, 28*19 cm Fabriano grov gräng, och dessutom en vanlig pensel och vatten i en kopp. Även om "vattenpenslarna" är bra så är det inget mot en riktigt pensel!

På vägen hem gick jag över parken, som också är ett berg, och gjorde en blyertskiss som jag sedan gjorde klart med tusch hemma. Det är många detaljer, som jag oftast inte får med när jag målar utomhus.

lördag 27 juli 2013

Åska till frukost

Vaknade av åska och ösregn, regnet höll i sig hela förmiddagen så det blev en skiss från köksfönstret istället.
Intressant när man börjar kunna sina motiv, då kan man lägga till detaljer som egentligen inte syns från där man är, och som därför också blir för stora - jag tänker på kyrkspiran i just detta fallet.
Moleskinakvarellboken, som vanligt just nu. Papperet är bra, det går att gôra omkring rätt rejält innan det går sönder. Som det blev igår på gasklockan, den är nästan lite luddig ... Men ibland så biter färgen lite för snabbt om jag målar på för torrt papper, men jag vänjer mig så sakta.

fredag 26 juli 2013

Gasklockan efter frukost

Har man semester så kan man ju alltid roa sig med att gå ut och måla av gasklockan efter frukost! Den ser luddig ut ...
 

söndag 14 juli 2013

SketchCrawl

Igår var det dags för SketchCrawl, dvs. Urban Sketchers över hela världen ägnade dagen åt att skissa, teckna, måla.
Jag tog mig till Masthuggskyrkan, jag ser den ju redan från köksfönstret så varför inte utforska den lite mer.

Solsken och blåsigt, gott om turister och alldeles för mycket detaljer - och inte nån gång fick jag med kyrkan på ett och samma papper. Jag skissade i dels min Moleskine 20*13 cm och dels i min Fabrianoskissbok 15*23 cm, men hade behövt större papper helt klart. Kanske att jag tar mig dit igen.


 
Jag tog mig sedan ner till Majorna för att få ytterligare en annan vinkel på det hela. Satte mig på en trottoarkant, strax hörde jag en röst "Nä, de e lugnt, men vi e inte vana vid att folk sitter sådär..." , en lokal "gentleman" utan framtänder betraktade min skiss och konstaterade sedan att " jag ser vad det är du målar." Det var ju bra det ....
 
 
Alla 5 bilderna målade med 2 stycken Pentel Waterbrush, jag hade vatten kvar i dem när jag var klar och jag hade inte snålat. Bra små prylar helt enkelt.

söndag 7 juli 2013

Frühlingsgold - nu i färg!

Under veckan som gått har jag så sakta målat mig en vissen nyponros, med taggar och ett försiktigt grönt blad.

Burnt Sienna, Burnt Umber, Prussian Blue och Permanent Carmine i olika blandningar och valörer.

En första skiss, kräver mycket arbete för att bli så bra som jag avser. Tillexempel så är det dumt att måla taggar utan att ha studerat dem innan, i alla fall om jag tänker använda rosen riktiga namn ...
Många detaljer kvar att utforska alltså.

 
6*18 cm, Fabriano No5 papper.
 
Sist så laserade jag ett tunt lager av, tror jag, Transparent Yellow på själva nyponen.
  
 
Det gröna bladet vet jag inte vilka färger det är, hittade lite kvarglömt i en annan palett.
 



 

onsdag 26 juni 2013

Redo för arbete

Jag fick tydligen en välbehövlig knuff i ryggen igår, så idag efter middagen satte jag mig och arbetade flitigt en timme. Knuffen fick jag av det mycket trevliga magazinet The Art of Watercolour som är en från början fransk tidning men som nu även finns på engelska. Det känns helt enkelt smartare än de amerikanska akvarelltidningarna jag brukade köpa förut.
 
Pennor, linjal och förstoringsglas behövs för att rita av mina taggiga vänner.

Spröda och lätta att ha sönder, de poserar fint på kanten av en låda.

Fiberpennteckning på genomskinligt papper för att sedan kalkera över på akvarellpapper. Vilket jag gjort också, så nu har jag ingen ursäkt för att inte måla :-)

tisdag 25 juni 2013

Frühlingsgold - igen

Jobbar vidare med mina taggiga vänner, får lägga på ett kol så att jag kommer fram till färgerna snart.
A4-storlek, H,B och 2B blyertspenna.
 

måndag 3 juni 2013

Remfabriken

Två sommarskisser, blåsigt och soligt. Nu är det så mycket blad på träden så att de fina stammarna längs med ån som jag tänkt måla hela våren inte syns längre. Så det fick bli denna ensamma framför Remfabriken.

Sen tog jag mig till Slottskogen där Blodomloppet löpartävling pågick för fullt. Jag tänkte bort alla tusentals människor, avspärrningsband, banderoller och målgångskorvar och målade två träd och en lyktstolpe.

söndag 12 maj 2013

Frühlingsgold

Projektet fortsätter. Igår var det dags igen - ännu en ros på Trädgårdsföreningen fick lämna ifrån sig några av förra sommarens vissna nypon. Denna gång en taggig variant mitt i serveringen, så det fick gå fort ....


Avlång historia och min skissbok för dagliga skisser gör sig bäst i stående format (A5), så jag fick dela upp den.

Kanske en tredje ska till för att få ihop en bra bild, eller rent av fyra? Jag ska skaffa mig en liten vass sax så det går fort och lätt att samla material. Snart är nog också de gamla vissna resterna från förra året borta också, det gäller att agera snabbt nu!

lördag 4 maj 2013

R. moyesii x. willmottiae - i färg

Första färgskissen avklarad.
Jag behöver rita noggrannare innan, prova färger noggrannare och sätta alla skrynklor på rätt plats.

Första omgången var grönbrungul.

Sen blev det Burnt Sienna, Sepia, Preussian Blue, Permanent Carmine och Quinacridone Gold i olika blandningar och varianter.
Som en valörskiss med ungefär rätt färger så duger den fint.

måndag 29 april 2013

R. moyesii x. willmottiae

Stort, stiligt namn. Här är den första skissen på dessa helt förtjusande förtorkade nypon från förra sommaren. De ska bli mitt projekt den närmaste tiden. Själva rosbusken finns på Trädgårdsföreningen. 
 

Blyertskiss förstärkt och förfinad med tuschpenna, 8*11 cm

måndag 22 april 2013

London

Sådär, nu har vi varit i London, "the main event" var såklart att hämta hem mitt diplom för den Botaniska illustrationskursen jag gått. Nu kan jag skriva DipSBA efter mitt namn. Det betyder helt enkelt Diplomerad av Society of Botanical Artist.

Eftersom det handlar om blommor så besökte vi Kew Gardens. April i år var kall och sen så det var inte så mycket blommor, förutom Magnolior som det fanns ett överflöd av - men de är svåra att måla på plats.
Stenträdgård med lite försiktiga blommor.

Det coola Davies Alpine växthuset, men svala alpina växter. Huset är stort, men tallen störst.

Mer stenträdgård, alla stenarna är kantiga och staplade. Skulle vara kul att se den på sommaren.
 
 
Vi gick förskräckligt mycket, och jag han med att göra snabba akvarellskisser både här och var. De är på 20-30 minuter, inte mer. Denna första var på tvärgatan till Foyles, en stor bokhandel, där jag stod och satt på huk i ett hörne och målade.

 
Westminster Abbey, till höger om där satt detta lilla hus.
 
Battersea Power Station - tyvärr så blåste det och var lite halvruggigt kallt, annars hade jag insisterat på att få stanna här och göra bra mycket mer än denna alltför snabba skiss.
Kolossal byggnad!

Sista biten hem efter alla promenader gick ofta genom Hyde Park, detta är bron över sjön Serpentine.
 
 
Dricka kaffe både kan och bör man, här följer två coola och ett väldigt vanligt fik, eller utsikterna från dem mest.
Rapha Cycle Club,med cykelställ inomhus och god espresso.
Speakeasy, så trendigt - vanligt kaffe men man fick vänta på bordsplacering. Låg vid Carnaby street.
Starbucks fanns det gott om, enkelt att gå in på. Och dessvärre så gjorde de väldigt trevlig Latte, den kröntes av ett mjölkskum som det är svårt att få på en bra Cappuccino här hemma.
 


 
Jag använde två olika skissböcker (Moleskin och Cornelissen) för akvarellskisserna och mina Pentel Waterbrush. Den sistnämnda otroligt smidig när man vill måla ute på språng. Vattnet i en pensel räcker bra mycket längre än man trott, man kan inte göra vissa effekter (lavering med rent vatten t.ex.) som man är van vid när man har vattnet i en mugg, men det gör inte så mycket.
Tuschteckningarna gjorde jag i min lilla Moleskinbok.
 
Första och sista skissen, Landvetter gate 21 och Heathtrow Terminal 5 gate 10.