lördag 21 februari 2015

Pennvässare

Att vässa en blyertspenna är i sig en konstart. 

Man kan beställa en konstnärligt vässad penna om man vill, Artisanal Pencil Sharpening.
Man kan också se bilder och läsa om alldeles för många blyertspennor , 170 olika märken finns på denna sida - Brand Name Pencils.

För vissa så existerar det bara att vässa med kniv, och sedan finslipa spetsen med sandpapper. Eller med kniven med för den delen. Det finns instruktioner ... Men vill man inte riskera fingertopparna eller behöva samla upp resterna så köper man sig en pennvässare med behållare.

Trist nog så är alla de enklare sorterna som oftast finns i affärerna helt kassa...

Men så fick jag tips om Rapesco 64, handvevad modell! Och den är faktiskt helt fantastisk.

 Lite retromodell får man väl kalla den, i två diskreta grå färger.

Man drar ut hållaren till maxläge, där den stannar tack vare en metallplupp.

Sätt fast pennan och veva tills det den slutar att vässa. Och - den slutar att vässa när pennan är färdigvässad, inte när pennan och hållaren har gått i botten. Den vässar alltså bara precis det som behövs!

Den övre av pennorna (båda är av märket Faber Castell 9000) är vässad med en liten Staedtler-vässare. Den undre med Rapescon, och som man ser så är spetsen på den pennan mycket längre och väldigt mycket mer jämnt vässad. Träet på den övre är trasigt.

En bild som säger mer än ord, till vänster är resterna från Staedtler-pennvässaren och till höger från Rapescon. Jämnt fint spån.

Så nu kan jag vässa mina pennor utan att behöva fundera på om pennan ska hålla, ofta går stiften av i de enklare vässarna. Jag behöver inte heller tänka på hur mycket jag vässar, det tänker Rapescon ut själv.

Pennvässning utan ansträngning, kan det bli bättre.

Reklam-avbrott: 
Rapesco 64 Desk Top Pencil Sharpener, finns att köpa på Amazon. Dyr med tanke på frakten, men värd vartenda öre !!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar