torsdag 1 januari 2015

Fem förmiddagar

Att avsluta ett år med en fönsterskiss om dagen under några dagar i följd är  en trevlig idé. Som tur är så är min fönsterutsikt varierande. Jag kan zooma in på detaljer både nära och långt bort, och jag kan också försöka fånga hela stan. Att vädret skulle variera så till den milda grad visste jag förstås inte på förhand.

Söndag 28:e december
Kallt och klart, vår termometer visade på mellan -12 och - 15 grader Celsius. Ett mäktig molnbank låg ute till havs och precis ovanför den så glödde solen svagt innan den tonade ut i ljusblått. En vacker dag som bäst upplevdes inifrån.

Amaryllisen håller precis på att ge upp och min förkylning håller på att dra igång på riktigt.

Måndag 29:e december
Vaknade upp till ett annat väder, det är lite varmare och staden är allmänt glåmig. Det ligger snö både här och var och senare på dagen så snöar det på riktigt. Halt är det, vi var tvungna att gå ut idag.

Försöker få till träden, drar de tunna strecken med bakänden av min platsutflyktssked som bor i mitt pennfodral. Med lite övning så kommer det att bli bra.

Tisdag 30:e december
Dimma idag, allt var insvept i ett töcken. Tidbloms hörntorn var roligare att måla är den dimhöljda staden. Man kan nästan tro på att det är snö kvar på taket.

Onsdag 31:e december
Nu är jag rejält förkyld och har feber, fastnar i köket hela förmiddagen och målar två skisser.

Hundrastgården saknades på måndagens bild så idag var det dags att måla den. Som tur var så tecknade jag av en glad rottweiler innan jag började måla så att jag kunde öva på att få till den på ett ungefär hundliknande sätt.

Jag tog mer tid på mig att måla idag, lät det torka ordentligt mellan varven. Jag hade ju inte bråttom någon stans.

När jag fortfarande höll på med hundrastgården så såg jag plötsligt hur en magnifik tjocka hade placerat sig bakom Posthotellet och byggnaderna på Odingatan/Friggagatan. Staden fick plötsligt en helt ny siluett. Från vänster sken solen starkt och träffade några tak.

Torsdag 1:e januari
Det börjar bli jobbigt nu, två nätter med rethosta och fortfarande feber och snuva. Ute regnar det.
Idag tog jag fram en riktig pensel också, inte bara mina Pentel Waterbrush, resultatet blir annorlunda.

Sunkigt trist väder, ful brun färg, trött och var kom draken ifrån?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar