tisdag 28 juli 2015

Baksidan av att rita löv

Vecka två av kursen avklarad. 

Uppgiften denna gång var att göra fram- och baksida av ett löv, så att framsidan såg konkav ut och baksidan konvex. Lyckades lite si sådär med det hela, speciellt baksidorna var svåra och jag hade egentligen behövt mycket mer tid än jag gav dem.

Men, som vanligt när det är en kurs med Mindy Lighthipe så får man lära sig nya tekniker som man kanske inte skulle ha kommit på själv.

Jag började med att göra en avgnuggning som vi lärde oss första veckan, och sedan använde jag den till att rita bladets framsida. Sen var det bara att omständigt fylla varje yta med blyerts, se till att skuggor och högdagrar hamnar på rätt ställe - och så klart släta till allt med en stompf.

För att rita bladets baksida så suddade jag ut alla streck som blivit när jag kalkerade framsidan - utom kanterna. Sedan vände jag på det transparenta papperet och kalkerade ytterkanterna, men alla venerna ritade jag med mycket tryck på pennan så det blev ett avtryck i papperet. Sen skuggade jag hela ytan av baksidan och då framträder venerna vita eftersom det är präglat ner i papperet, skuggar man med lätt hand så blir det bra.
Sen - är det bara att tålmodigt och omständigt göra klart varje yta.

Vad jag inte lyckades så bra med på baksidorna var att få variation på venerna. Sidovenerna är inte lika breda som mittvenen, de ska också smalna av ut mot kanterna. På lönnen är det för vita, osv osv.
Jag hade inte tålamod att göra dem så fina som de borde ha varit. Kankse valde jag för stora blad. På lönnen tryckte jag heller inte tillräckligt hårt när jag gjorde baksidan, så alla vener kom inte med.

onsdag 22 juli 2015

Proportional Divider

Lektion tre, förstora eller förminska.

Ett verktyg för att förstora eller förminska. Jag vet inte vad det kan heta på svenska, men man kan köpa en proportional divider på t.ex. In-Ex. Märket är Derwent, jag tror inte att den är tänkt för att jobba med små petiga saker. Då finns en annan sort som heter Prospek Proportional Divider som finns att köpa på Jerry's Artarama - men man vet inte vad den kommer att kosta i slutändan så jag får göra så gott det går med Derwent.
Skillnaden är spetsarna, Derwents är i trä och inte så särskilt spetsiga så jag fick hyffsa och anta en del. 
Hur funkar det då? Jo, man tar den lilla änden (om det är en förstoring man ska göra) och måttar exempelvis bredden på bladet, utan att röra inställningen så är det då den breda änden som är det nya måttet. graden av förstoring ställer man in med en skruv på mitten.


Efter en liten tafatt start så gick det himla enkelt. Måtta alla mått och sätt ut de nya med punkter och rita sedan eller under tiden.


söndag 19 juli 2015

Rita blommor och blader

Nu är det sommar och perfekt med tid för att fördjupa mina kunskaper i att verkligen rita av blommor och blad rätt. Så jag går en liten on-line kurs "Drawing the Beauty of Plants" för att roa mig själv och även bli bättre på blyertsteckning.

Uppgift 1 är att göra skrafferingar av blad, och sedan föra över dem till ritpapper. Gärna göra lite noteringar kring bladet, växten eller trädet ifråga, för att få mer kunskaper om naturen också när man ändå håller på. Gärna i en skissbok.

Här är mina första försök, Oxel, ritade av några oxelbär också. Men noteringar blev det få av, trädet växer 20 meter från ytterdörren - känns inte så angeläget att utforska just det mer...


söndag 5 juli 2015

Skeletthuset och värmen

Äntligen, enligt vissa, men framför allt så har nu sommarvärmen kommit till stan med besked. Veckan som gått har bara blivit varmare och varmare för varje dag. 

I tisdags flydde jag ut ur lägenheten med skissboken i högsta hugg för att planlöst irra omkring en stund i närområdet. Till min förtjusning så hittade jag plötsligt gasklockan, den bara stack upp där bakom den gamla biografen Flamman (numera finsk kyrka) så då var motivet givet. Lagom till att jag började närma mig slutet så gick solen bakom en av de stora kastanjerna och det blev ... kallt?

I torsdags tog jag en snabb skissutflykt på lunchen, bredivid Gamla Ullevi så byggs det nytt hus, än så länge bara ett skelett med fina färgklickar. 10 minuter sen tillbaks in i luftkonditioneringen.

Fredag efter jobbet hittade jag en skuggig plats i ett av Trädgårdsföreningens fina woodlands. Direktörsvillan och bygget i bakgrunden blev ju självklart ett bra motiv. Träd, dem behöver jag öva på, det blir bara gröna blobbar av färg. Petade dit något stamliknande, nja. Växthuset och svävande parksoffor var ju kul det också.

På lördagen var det tänkt för en längre skissutflykt. Började med planlöst irrande - ofta en bra start för mig. Jag försöker också tillämpa tankesättet "hitta en bra plats att sitta på, sen kan du välja motiv". Efter ett tag kom jag fram till att jag ville ner till Centralstationen för att måla en bild där gasklockan tittade upp i bakgrunden. Men på väg dit hittade jag en bild där skeletthustet tittade upp i bakgrunden!
Jag gick och köpte mig en frapino med extra kaffe + vispgrädde, ställde mig framför huset längst bort vid taxistationen (Västgötabanans stationshus) för att teckna och sedan satt jag på trappen i skuggan och målade. Frapinon höll i förtio minuter :-)

De två sista skisserna tog ca 10-15 minuter att teckna, det jag inte ritadt dit blir inte målat sedan så det gäller att låta det ta tid. Sen målar jag i 30-40 minuter. Det svåraste är att låta det torka, så då är det bra med bilder som innehåller flera delar, låt en torka måla på nästa och växla sedan.

Nu var det gräsligt varmt men en fågelholk (nr 33) inne på Trädgårdsföreningen blev det också. Satt i skuggan under stora träd medan det runtomkring mig pågick parkliv.

Picknickar, gäng som bara drack en öl (och flera), brudparsfotograferingar, stojande barn och så rosenfesten som också lockade.

Där blev det inget målat men att strosa runt bland massor av tokblommande rosor är inget tråkigt sätt att avsluta dagen och veckan på.