fredag 12 september 2014

Septemberutmaning

Botaniskt måleri är pet och tidsödande, som ett befriande inslag i det kommer septemberutmaningen. Måla (eller rita) något botaniskt varje dag. Varje dag innebär kort om tid, snabb teckning och sedan måla intensivt - två timmar brukar jag orka med en vanlig vardagkväll.

Första veckan tjuvstartade jag med en målning den sista augusti.
Andra veckan ligger jag två bilder efter ... Det är mycket hårdare än man kan tro att måla ett litet, litet motiv varje dag. 

Först ska jag hitta något att måla. Det ska vara något höstigt. Och jag ska plocka det själv. Det blir en del omvägar med cykeln ....

För att utmana mig extra mycket så målar jag alla på ett och samma papper, så det finns inte plats för misstag. Allt kommer inte att bli lyckat - men det blir en intressant provkarta över vad jag kan, och inte kan.

Såhär ser det ut just nu, 10 saker och det elfte på gång.

Jag funderar på vilket som är min favorit såhär långt, det kan vara detta ihopkrullade rhododendronblad. De är så roliga att både rita och måla, hela bakgården är dessutom full av dem såhär års och jag plockar med mig in nästan varje dag.

Eller denna. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna måla en kastanj ....!

Jag har målat tio, och har tjugo kvar. 

Undrar var det befriande inslaget är, nu är det mest ett tvång att hinna, orka, hitta, rita, blanda färg och sedan sitta i en obekväm ställning eftersom papperet är så stort att jag inte når dem som är högts upp på det så jag får ont i ryggen och sen måste jag sova så jag orkar jobba och så jag orkar måla imorgon kväll igen.

Avkoppling? Det är fantastiskt, men också plågsamt då jag vill så mycket - men så lite tid ...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar