måndag 18 augusti 2014

Gasklockans dag

Bestämde mig vid tiotiden att idag så var det gasklockans dag. Packade snabbt ihop min väska och cyklade iväg.

Första anhalten blev Skansen Lejonet. Där är det totalt tomt en måndag förmiddag, sophuset har brunnit och det känns lite utsatt att vara där ensam. En enstaka alkis drog förbi i bakgrunden med sin nyinhandlade systembolagspåse, men han kompisar var inte på plats så han tassade vidare.

Jag placerade mig och cykeln i en bra position i vinden och skissade på.

 Den första blev blek och konstig.

Den andra blev desto bättre, jag avslutade den också i förtid innan jag fick för mig att måla en massa annat på den.

Cyklade sedan ner till Drömmarnas kaj, jag tog vägen förbi Cementa och det är lite kul att det finns en cykelöverfart tvärs över Oskarsleden. När jag fick grönt så hade alla andra rött – kul att glida över mitt framför näsan på alla stressade bilister.

Första bilden målade jag sittandes i gräset. En närbild på gasklockans midja.

Flyttade mig en liten bit och hittade en bra cementklump att sitta på och fick till en bra bild. Den känns som gasklockan.

Sen fick jag fly in i ett busskjul då duggregnet som började lite försiktigt snabbt övergick till skyfall. När jag trodde det var över och började cykla in mot stan så kom det igen så jag fick stå i lä under några träd en stund. Men blev inte så farligt blöt.

Parkerade cykeln och gick till Trädgårdsföreningen, hoppades att gasklockan skulle synas därifrån. Men det gjorde den inte. Drack kaffe och åt glass istället. Regnade lite gjorde det också.

Traskade sedan ner till Centralstationen. Försökte hitta ett bra ställe där gasklockan skulle vara en del av något och inte bara en ensam monolit. 

I mina försök att hitta en bra plats så lyckades jag med att få ett tåg att tuta på mig …! 

Men jag var bara i kanten av spåret, på väg mot en extraperong mittemot stora GP-huset.
Lutade mig mot ett staket och slabbade på, det blev ingen bra bild. Två SJ-gubbar lunkade förbi och undrade vad jag gjorde. ”Jag målar” ”Blir det bra?” ”Nä, senare kanske”. Den ene sneglade mot blocket den andre var helt ointresserad.

Gick tvärsigenom hela centralstationsområdet och landade vid den nybyggda bussterminalen och gjorde en sista skiss.

Gasklockan syns nästa överallt i stan (något överdrivet, men den syns ofta!), jag vill få till sådana bilder där den liksom bara sticker upp i bakgrunden lite förvånat.

Men nu var jag trött och ville bara hem så resultatet blev därefter.

Väl hemma tog jag fram ett par foton jag tagit under dagen och gjorde två tuschskisser efter dem också.

Det roliga med gasklockan är dels dess storlek, att den helt tar över. Och dels de små husen eller vad man ska kalla dem uppe på taket. Svåra att måla utomhus eftersom de är så himla små, men på ett inzoomat foto så blir det lite lättare. Många roliga detaljer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar