lördag 3 oktober 2015

Septemberutmaningen

Nypon i Göteborg

Septemberutmaningen kommer som ett brev på posten i slutet av sommaren. Jag hade tänkt att inte måla något varje dag i en hel månad i år - det tar så mycket tid.
Men, så flög en så himla bra idé in i mitt huvud. Jag målar ett nypon varje dag i en hel månad! Då slipper jag ju att leta nya saker att måla varje dag, nypon finns det ju överallt. (Och så kommer jag att bli duktig på nypon.)
När väl den tanken slagit rot så kunde inte september komma snabbt nog.

Regler för äventyret, måla ett nypon varje dag det får ta max två timmar.

Ganska snart inser jag att det inte är kul att måla likadan nypon alltför ofta, så det blir en hel del utflykter och tillfälligheter. En del taggiga upplevelser, och i löndom plockade nypon i allmäna parker och på kanterna av folks trädgårdar...
Vissa dagar ritade jag nästa dags nypon i förväg, några dagar målade jag två eftersom det inte fanns någon chans överhuvudtaget att hinna nästa dag.

Men, jag slutförde projektet på den sista dagen av september!

Sammanfattning av hur det blev:
Hårt arbete och en del tvång gör att man hinner mer än man tror!!!

Visst, en del uppoffringar också på vägen – men det kan det vara värt.

Kul att se att arbete två timmar om dagen i en månad tillslut fyller ett helt ark på 50*46 centimeter. Det ser så stort ut innan, men nu är det fullt.

Arbetade helt oplanerat från övre vänstra hörnet ner till nedre högra, bara fyllde på. Det är glest högst upp men trångt i mitten och ner mot slutet. Försökte få snygga övergångar mellan nyponen men det är inte någon komposition att tala om. Däremot så är det möjligt att återanvända nyponen. Jag har ju teckningarna kvar! Bara att rita upp på ett nytt papper och måla igen, kanske göra en komposition av de bästa?

Möjligheterna är oändliga just nu, men framför allt så är det skönt att inte ha tvånget att sitta vid skrivbordet varje dag. Eller paniken över att jag inte har något bra nypon hemma att rita av och jag måste ut och leta. Kylskåpet är tomt nu också. Men jag har sparat ett nypon från Strömmensberg och den våldsamma busken där - bladen har frystorkat utan att krulla ihop sig. Ett mörkt mörkt nypon som förtjänar att målas av.

Några nypon i detalj:

Nummer 1 – ett helt oväntat fynd. Smet in i buskarna för att uträtta mina behov och där växte en alldeles extraordinär buske. Platsen? Rakt ovanpå Tingstadtunnels gap ner på Hisingssidan.
Jag var ute på en Urban Sketching tur och skissade gasklockan från olika platser i staden. Plockade två nypon som sedan fick tillbringa några dagar i kylskåpet innan det blev dags att måla ett av dem.
Men nypon som ser ut som minipumpor, det är jag inte van vid. Trial and error och en del mod när detta var det första nyponet att landa på papperet.

Nummer 2 – plockades på väg hem från jobbet på Norra Gubberogatans slänt ned mot E6/E20. Jag visste att där fanns intressanta nypon från förr om åren, men de hade röjt lite så många buskar var borta.
Jag har lärt mig att börja röda nypon med blått! Det blir ett fint djup i skuggorna då. Och att jag fick det såhär rött när jag målade det var också en överraskning för mig, rött är ju så svårt!

Nummer 8 – ett klassiskt busknypon. Runt och fint. Ståtliga foderblad, provade Raw Sienna med en hel del Burnt Umber till dem. Men som vanligt så är det först när det riktiga mörkret och småtaggar och annat skräp kommer dit som det börjar kännas som ett nypon. Mörkret fick jag till genom att blanda Perylene Maroon, Burnt Sienna, Burnt Umber och Indanthrene Blue i olika delar – jag håller på tills det blir svart. Burnt Umber använder jag mest för att den tillsätter händelser i färgen, pigmentet gör en massa saker - klumpar ihop sig, biter i kanterna och stökar till. Om jag bara kan hålla mig så blir det vackra ytor och kanter – men oftast så hinner jag dit med penseln innan det sätter sig. Tålamod!

Nummer 15 – och idag målade jag två nypon på en timme. Fick fullservice så jag satt först i tjugo minuter, sen en snabb middag och sedan en fyrtio minuter till. Kaffe vid arbetsbordet!
Jag börjar få kläm på röda nypon nu. Bottnade med Indanthrene Blue, två lager på det som skulle vara mörkare. Det viktiga med den blå botten är att undvika de delar där högdagrarna ska vara. Quinacridone Red + Winsor Lemon gör en bra orange, så den var nästa lager. Sen fortsatte jag med den färgen på det ena och avslutade med Transparent Yellow.
Det andra som skulle vara mörkare fick ett lager av Quinacridone Red + Quinacridone Magenta – för att sedan avsluta med den förra färgen + lite Transparent Yellow på slutet. Fasen vad bra det blev! Om jag nu bara kunde lär mig hur jag får dit bra högdagrar också.
Gröna blad har jag också provtränat på lite under denna utmaning, de kom på köpet.

Nummer 17 – ända bortanför Göfab hittade jag ett alldeles för taggigt nypon. Ruggigt vassa taggar.
Första gången jag kände att jag slarvade. Men provade på ett annat sätt att måla bladen på och det var ett bra sätt. Vatten, mycket färg och ta sedan minsta penseln och måla alla små sågtandningar noga. Låt torka helt och hållet – klart, snygg kant! Måste öva på det. Sen är det kul att måla taggar också!
Men jag var stressad, hade lite huvudvärk (åskväder som inte bryter ut i flera dagar nu) och ville bara ut och cykla. Men det blev ju ok ändå.

Nummer 21 – 12:ans och nummer 19 storebror, innan de skrumpnar. Efter att ha tillbringat en vecka eller så i kylskåpet så gjorde värmen under min lampa att en liten larv plötsligt kämpade sig ut mellan alla taggar!
Det mest mörkröda nyponet hittills, och det med mest taggar. Det är riktigt illvilligt! Jag är inte rädd för rött längre, taggar går hyffsat bra det med. Om jag bara jobbade mig igenom taggarna lite mer metodiskt och lugnt och långsamt så skulle det kunna bli hur bra som helst. Men detta är ju bara max-2-timmar målningar så det får duga.

Nummer 22 – gräver djupt i orken och lusten nu, det är mest ett måste dessa dagar. Att jobba heltid och samtidigt måla något 1-2 timmar varje dag, det är krävande.
Men, det blev en motsträvig typ idag, taggig som få och lite extra vresig och knotig.
Minns inte exakt var jag plockade den, men det var under en kvällspromenad runt Redbergstrakten.

Nummer 24 – kvällspromenad runt den närmaste trakten gav många fina exemplar, bland annat detta. Det blev en trio efter lite modifiering! Det händer en hel del mellan de här tre, kul att måla en liten rosenknopp också.

Nummer 26 – Uppe på Strömensberg hittade jag en stor rosenbuske med många rätt våldsamma nypon. Av någon orsak bestämde jag mig för att måla detta party. Något gick snett, ganska snart. Här tog jag mig definitivt vatten över huvudet för en snabb skiss/målning.

Nummer 28 – en riktigt maffig röd fick jag till här. Provade Quinacridone Red + Quinacridone Gold och det blev en rejäl röd av det! Körde Quinacridone Gold  med Peryele Green också för att hålla tonen, funkade det med. Höll dock på att förstöra nyponet totalt när jag ”bara” skulle lägga på lite skugga, allt det röda släppte – panik! Vad man gör då är att ta ett steg tillbaks, låter det torka helt och sen se om det går att rädda. Och det tror jag att jag lyckades med.

Nummer 30 – totalt utan stress och den vanliga nervositeten så avslutade jag mitt septemberprojekt. Dagens objekt blev två någonting som inte blivit nypon, men säkert önskat att få bli det. Ett litet rött skrynkligt ett utan nånting alls egentligen. Och sen en två-nyanser-av-brunt med fina småborstiga foderblad som pekar åt alla håll. Höll mig från att gôra sönder, fixade bara till djup och skuggor. Lite mörker i kanterna men slutade innan jag han måla sönder det.
Den röda lyckades jag dock måla sönder, den var finast nånstans halvvägs…

Jag sparade alla nyponen i kylskåpet. De är fortfarande fina, har inte hjärta att slänga dem, än.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar